Mijn naam is Simone van Altena-Charmant.

Ik wil me ervoor inzetten dat elk kind met gelijke kansen en mogelijkheden aan school kan beginnen, onderwijs is de sleutel voor een betere toekomst.

Ik heb Roemenië voor het eerst in 1998 bezocht en heb het land sindsdien in mijn hart gesloten. Na verschillende korte bezoeken aan met name kindertehuizen, ben ik in 2003 een aantal weken naar Brasov gegaan om te zien wat ik daar op lange termijn zou kunnen doen. Het probleem van de volle kindertehuizen lag voor mijn gevoel bij de armoede in de gemeenschappen, veel kinderen die ik in de kindertehuizen tegenkwam, hadden namelijk wel ouders of familie.

Ik heb vervolgens van 2005-2007 in Roemenië gewoond en als vrijwilliger vanuit FAST in de Roma gemeenschappen Tarlungeni en Zizin gewerkt. Ik heb daar meegewerkt aan de opzet van een kleuterschool, naschoolse activiteiten en een project om de kinderen thuis in hun eigen gezin te ondersteunen met sociaal-educatieve activiteiten voor het hele gezin.

In deze tijd heb ik ook samengewerkt met Brian Douglas van RCHF en gezondheidsonderwijs gegeven aan de kinderen in de lagere klassen van het basisonderwijs in Tarlungeni. In de zomer organiseerde ik zomeractiviteiten waar de kinderen ook fruit, sport en spel en gezondheidsonderwijs kregen.

Ik woonde in een klein dorp waar ik de mensen, cultuur en taal snel leerde kennen en me een van hen voelde. Op deze manier heb ik veel inzicht gekregen in de problematiek die daar heerst en concrete ideeen opgedaan om daar een blijvend verschil te maken voor de gemeenschap.

Terug in Nederland heb ik Stichting RCHF in het leven geroepen en ben verder gaan studeren (Pedagogiek en Docent Engels) om zo terug te kunnen naar Roemenië en hopelijk via betaald werk mijn vrijwilligerswerk te financieren. Dat is allemaal anders gelopen als gepland..

Op het moment ben ik fulltime huisvrouw, echtgenote en moeder van vijf heerlijke kinderen. Ik heb mijn studie Danstherapie (methode Charlotte Querido) in 2015 afgerond en wil graag alle bij elkaar gesprokkelde bouwstenen bij elkaar voegen met het cement van deze opleiding en een programma ontwikkelen om het jonge kind voor te bereiden op school. Hier, maar ook in Oost-Europa waar er, vaak o.a. in de gezinnen die gebukt gaan onder armoede, weinig ruimte en aandacht is voor de emotionele, sociale en lichamelijke ontwikkeling van het kind.

Zo hoop ik met de opgedane kennis en ervaring concreet en daadwerkelijke hulp te bieden waardoor de vicieuze circel van armoede doorbroken kan worden.

Het resultaat is het project ‘Spelenderwijs op reis’, welke alleen tot stand heeft kunnen komen door de samenwerking met het ‘Timmetje Muis Educatief Project ‘. Het materiaal uit dit bijzondere project heeft mij geïnspireerd en vormt de basis van mijn materiaal. Ik ben blij en dankbaar dit samen met mijn moeder te kunnen en mogen doen. Miriam Charmant zet zich al jaren in om kleuterscholen in Noord Oost Roemenië te voorzien van schoolmateriaal welke zij zelf heeft ontwikkeld, geschreven en met de hand geïllustreerd. Voor meer informatie over Timmetje Muis: www.timmetjemuis.nl of kijk op de Facebook pagina van Miriam Charmant.